It's Playtime

Flatcoated Retrievers

Dagboek Lea en Cola

DAGBOEK

2 april

Lea's pups hebben afgelopen week een grote ontwikkeling dorgemaakt. Lea lijkt wat weinig melk te hebben, en de groei ging daarom niet zo snel als we graag zouden willen zien. Om ze een beetje te helpen krijgen de pups daarom een aantal keer per dag aanvullend puppymelk. Deze melk krijgen ze in een grote schaal, zoals waar de pups van Sunna hun pap uit krijgen. Ondanks dat de kleine Lea's en Cola's nog een stuk jonger zijn, redden ze zich hier prima mee.

Ze staan namelijk al goed op hun pootjes en lopen al voorzichtig door de kist. Hierdoor kunnen ze ook enigszins stabiel bij de melkschaal staan en hun melk drinken. De groei gaat inmiddels weer zoals we het graag willen.

Als voorbereiding op het moment dat we de twee nesten pups straks in 1 ren samen gaan voegen, hebben we de kist van Lea al verplaatst richting de ren waar Sunna's pups zitten. Er staan nu nog hekjes omheen, maar over een tijdje gaan deze weg en mogen de pups allemaal bij elkaar. Het voorste schot van de puppykist van Lea is ook al weggehaald, zodat de pups een klein uitloopje hebben. De pups van Lea zijn vanzelfsprekend nog wat minder avontuurlijk dan die van Sunna, maar af en toe wagen ze zich toch even uit de kist.

26 maart

20230326_134617
20230326_134617
20230326_134630
20230326_134630
20230326_134648
20230326_134648
20230326_134607
20230326_134607
20230326_134715
20230326_134715
20230326_135153
20230326_135153

Het is zover, de oogjes van Lea's pups beginnen ook open te gaan. Door kleine glimmende streepjes beginnen ze langzaam de wereld om hen heen te zien. In het begin zien ze nog vooral licht en donder, en vormen dichtbij. Na een aantal dagen gaan ze steeds beter zien en kunnen ze zich steeds makkelijker gaan orienteren. Dat is ook wel nodig, want ook Lea's pups doen al serieuze pogingen om te gaan lopen. De buikjes komen al langzaam van de grond, en de eerste stapjes worden gemaakt. Maar vergis je niet, er wordt toch voornamelijk heel veel geslapen. Heel leuk om van dichtbij mee te maken allemaal.


23 maart

Met Lea gaat het ook erg goed. Ze is wat minder een oermoeder dan haar zusje Sunna, maar als het erop aan komt dan zorgt ze goed voor haar pups. Wel zwaar af en toe hoor...


22 maart

De pups van Lea waren gisteren alweer een week oud, en ook met deze acht kleintjes gaat het prima. Ze lijken nog steeds klein vergeleken met hun week oudere neefjes en nichtjes, maar ze blijven hard groeien. 


15 maart

pups lea dag 1 (3)
pups lea dag 1 (3)
pups lea dag 1 (4)
pups lea dag 1 (4)
pups lea dag 1 (2)
pups lea dag 1 (2)
pups lea dag 1 (1)
pups lea dag 1 (1)

Lea en haar kleintjes hebben een goede eerste dag achter de rug. De eerste uurtjes was Lea nog een beetje onzeker, maar na verloop van tijd ontpopte ze zich als een echte moeder. Lea heeft de hele dag bij haar pups in de kist gelegen om te voeden en schoon te maken en ze heeft alles keurig op orde. Ze wil nog geen visite van andere honden hebben, bezoekjes van Sunna en Vìla werden beantwoord met een grom. Lea wil haar pups nog even voor haarzelf houden. 


14 maart

Net toen de rust een beetje was wedergekeerd vond Lea het tijd voor een toegift. Even na 11 uur is er nog een pupje geboren, een leverkleurig teefje. Met 496 gram het zwaarste pupje van het nest. Ze ligt heerlijk bij de rest en doet het prima.

14 maart

De voortekenen klopten. Deze middag, een paar minuten over zes, is Lea's eerste pupje geboren. Net als haar moeder en oma verkoos ze  de bank boven de werpkist. Na een paar keer persen was daar het eerste kleintje, een leverkleurig reutje.

Lea had er flink de vaart in, want binnen een kwartier daarna zijn er  nog twee pupjes geboren, beide leverkleurige teefjes. Lea wilde laten zien dat ze ook zwarte pupjes kon maken, want een half uurtje later werd er een zwart teefje geboren, en een uur later nog eentje. 

Na een korte pauze zijn om half negen en kwart over negen de laatste 2 pupjes geboren, een zwart reutje en een leverkleurig reutje.

Alle zeven de kleintjes doen het prima, en Lea ligt inmiddels braaf bij ze in de kist om voor ze te zorgen. 

Wat zijn we trots op onze lieve Lea.

14 maart

Vandaag gaan de pups geboren worden. Ze heeft deze nacht rond 0.30 uur een temperatuurdaling gehad wat betekent dat de 1e pup 12 tot 24 uur later geboren zal worden. Wij zijn er klaar voor en Lea duidelijk ook. De melk drupt al op haar pootjes.

13 maart

Er is een verandering te zien aan Lea. Ze is onrustig en wil overal zijn waar ik ben. Vandaag was het heel mooi weer en heeft Lea dan ook bijna de hele middag in het zonnetje in de tuin gelegen. Fijn dat ze zich daar ook comfortabel bij voelde. Net als Sunna, heeft ze inmiddels ontdekt dat er wel eens eitjes in de tuin verstopt liggen. Die vindt ze maar wat lekker.
Duidelijk is dat de bevalling er aan zit te komen door het hijgen en de onrust die ze heeft. 

10 maart


Nog een paar daagjes en dan zou het zo ver moeten zijn voor Lea. Ze is nog steeds behoorlijk fit, maar we beginnen langzaam wel te merken dat het eraan zit te komen. Lea gaat steeds vaker naar buiten toe en heeft wat meer moeite om een goede houding te vinden om te liggen. Vanmiddag wilde ze persé op haar rug liggen, maar ze bleef maar terug op haar zij rollen. Het is maar lastig met een buikje vol pups.

Om Lea 's nachts bij te kunnen staan heeft Danielle haar bed naast de kist van Lea gezet. We wachten in spanning af.

8 maart

Vandaag is Lea tante geworden van de pupjes van haar zus Sunna. Ze heeft de gehele bevalling van achter een hekje mee gemaakt. Nog een kleine week en dan worden ook haar pupjes geboren. Omdat ik de hele dag bij de puppymand van Sunna te vinden was, kon Lea wel wat extra knuffels gebruiken. Florinthe is gezellig bij haar gaan zitten en samen hebben ze toegekeken hoe de pups van Sunna geboren werden. 

6 maart

Ook Lea is steeds dikker aan het worden, en voorzichtig voelen we ook bij haar al pupjes bewegen. Ze voelt zich helemaal op haar gemak en wacht rustig tot het zo ver is. Lea heeft het nog niet zo zwaar als Sunna, maar  zij heeft dan ook nog wat langer te gaan.

Dit weekend heeft Lea enthousiast kennis gemaakt met nieuwe puppybaasjes. Ze vind al die visite best leuk en heeft volop aaien en knuffels in ontvangst genomen.

3 maart

Een drukke dag vandaag want de nieuwe puppybaasjes willen graag allemaal kennismaken met Lea en Sunna. Alle aandacht is wel erg fijn en wat goed om te horen dat iedereen het dagboek zo leuk vindt. Lea haar buikje groeit rustig door. De pupjes zijn al goed te voelen. Wandelingen hoeven niet meer van haar. Het liefst gaat ze even snel in de tuin een plas doen en staat binnen 1 minuut weer binnen om verder te slapen op de bank. in mijn bed, in de puppymand of op de koele tegels.

2 maart

Zo werden we vanmorgen wakker... 

1 maart

Vandaag is Lea naar Uppel gekomen. Wat ziet ze er goed uit. Haar buikje is bijna net zo dik als het buikje van Sunna waardoor de twijfel bestaat of ze echt 'maar' 5 pupjes verwacht. De meiden moesten weer even aan elkaar wennen maar ze waren eigenlijk al weer heel snel vertrouwd met elkaar. Guusje en Víla kregen regelmatig te horen dat ze wat rustiger moesten doen omdat de 2 dames geen zin hadden in geren en gespring. Lea moet nog wel even wennen aan haar puppymandje. Daar heeft ze natuurlijk ook nog alle tijd voor. Voor nu geeft ze de voorkeur aan mijn bed...

28 februari

Lea haar kamertje is klaar. Ze komt morgen naar Uppel en wat zijn we benieuwd naar hoe ze zich voelt en hoe dik haar buikje is. Met 5 pupjes op de echo en nog ruim 2 weken te gaan, zou ze nog maar een heel klein buikje kunnen hebben. De foto's van de afgelopen weken wijzen echter anders uit.

17 februari

Lea neemt het er van. Ze voelt zich echt zwanger en laat zich dan ook graag verzorgen door haar 'personeel'. Als je goed op de foto kijkt dan zie je dat de melkklieren zich aan het ontwikkelen zijn.

13 februari

Vandaag was de echo en met toch wel enige kriebels in de buik reden we naar de praktijk. Lea is nu eenmaal Lea en doet alles op haar eigen(wijze) manier. Dus ondanks alle tekenen die ze de afgelopen weken liet zien, waren we nog niet heel zeker van onze zaak. 
Maar... zodra het echoapparaat haar buik raakte, plopte er gelijk een pupje op. Wat een mooi moment is dat. Alle twijfels zijn direct verdwenen en samen met Karin genoten we van de pupjes die één voor één in beeld verschenen. Het laatste pupje wat we zagen was op dat moment erg bewegelijk en konden we zien spartelen en draaien. Wat een bijzondere ervaring is dat. De dierenarts heeft tenminste 5 pups gezien. 

6 februari

Vandaag kwam er een berichtje namens Lea. Ze heeft honger, heel veel honger! Een goed teken, maar ze moet nog even wachten tot de echo voordat de hoeveelheid voer omhoog mag. De echo staat gepland voor 13 februari. Spannend!

1 februari

Lea is moe en wordt daarom extra vertroeteld door Karin en haar gezin. Wat een verwennerij. Haar vriendje Joop maakt er ook dankbaar gebruik van.

14 januari

In de middag hebben Lea en Cola nog een leuke date gehad in de tuin. Ze hebben heerlijk met elkaar gespeeld. Halverwege de middag was het tijd om weer richting huis te gaan en hebben de 2 tortelduifjes afscheid genomen van elkaar. 
Op de terugweg hebben we Lea thuisgebracht. Ze was alweer zo lang van huis dat ze erg gemist werd. Vooral door haar vriendje Joop, een Flatcoated waar ze mee samen woont. Rond 14 februari zullen we een echo laten maken, Valentijnsdag. Nog even spannend!

13 januari

Vanmorgen vroeg zijn we naar de dierenkliniek gereden om nog een keer de progesteronwaarde te laten bepalen. Deze bleek inmiddels op 12,4 nmol/l te zitten, dus snel alle spullen gepakt en op weg naar Cola. In de avond hebben Cola en Lea een eerste date gehad. 

10 januari

Tijd om naar huis te gaan, want Sunna werd erg gemist door haar gastgezin en voor Lea was het nog te vroeg voor een date met Cola. Over een paar dagen zullen we opnieuw de progesteron laten bepalen en dan rijden we nog een keer naar Denemarken voor een date met Cola. 

9 januari

Vandaag was het een reisdag van Zweden naar Denemarken. Omdat we pas 1x een progesterontest hadden gedaan, wilden we graag weten of we op het juiste moment in Denemarken zouden zijn. Helaas bleek Lea nog niet zover te zijn. Ze zat nog op een waarde van 4 nmol/l. Dat betekende dat ze rond deze tijd haar eisprong zou hebben en we daarna nog minimaal 2 daagjes moeten wachten voordat de eitjes gerijpt zijn en een dekking pas zin heeft. Omdat we al behoorlijk wat uurtjes gereden hadden, besloten we om in Denemarken te overnachten.

8 januari

Vandaag zijn we de dag begonnen met een lange wandeling langs een prachtig bevroren meer. De zusjes hebben heerlijk met elkaar gespeeld en genoten van de sneeuw die al langzaam aan het verdwijnen was door de oplopende temperaturen. Morgen vertrekken we al vroeg richting Denemarken. Tijdens de rit zullen we nog een stop maken om de progesteronwaarde van Lea te laten bepalen en hopen we dat deze de goede waarde heeft voor een date met Cola. 

7 januari

Sinds vandaag toont Lea wat meer interesse in andere honden. Ze mocht ook even kennismaken met Japp, maar uiteraard op gepaste afstand. Nog een paar daagjes in Zweden en dan gaan we richting Denemarken voor een date met Cola. 

6 januari

20230105_211929(0)
20230105_211929(0)
20230106_060225
20230106_060225
20230106_113605
20230106_113605

Lea is mee naar Zweden voor de date tussen Sunna en Japp. Op donderdag zijn we naar de veerboot in Noord-Duitsland gereden om vervolgens de nacht door te brengen op de boot. De volgende ochtend stapten we uit op Zweedse bodem. Na eerst een stukje door regen te hebben gereden, veranderde de omgeving al snel in een mooi besneeuwd landschap. De dikke laag sneeuw bevalt Lea wel en ze vermaakt zich dan ook prima.

3 januari

Progesteronwaarde is gemeten op 1,2 ng/mL

2 januari

Lea is naar Uppel gekomen

28 december

Lea is loops geworden


OUDERS
Lea is een eigenwijs maar lief meisje die graag haar eigen plan trekt. Ze heeft de gezondheidsonderzoeken voor de Flatcoated ondergaan. Haar moeder Sasha en haar vader Vinter hebben ook alle gezondheidsonderzoeken ondergaan. Ze hebben beide een gezonde afstamming met een lage inteelt-coëfficiënt. Beide met veel passie voor werk en hele goede showresultaten.
Cola is een stoere reu met heel veel will-to-please en werklust.  Hij heeft veel ervaring in de jachtwedstrijden en was in 2018 de beste Flatcoated retriever van Denemarken. Hij was toen nog geen 2 jaar oud. Zijn vader Pepsi was al 3x eerder de beste Flatcoated van Denemarken. De best presterende honden op show en werkgebied komen hiervoor in aanmerking. Zijn beide ouders hebben een gezonde afstamming en hebben veel ervaring in de (praktijk)jacht(training).
Gezondheidsresultaten Cola: HD-A, ED-vrij, PRA/CAT/Gonio-vrij
We verwachten uit Lea en Cola gezonde gezinshonden waarbij we een verdeling verwachten van pups met veel will-to-please en pups die wat eigenwijzer zijn van karakter. Maar beide erg gemakkelijk in een gezin passen.


STAMBOOM


FOTO'S