It's Playtime

Flatcoated Retrievers

Dagboek Sunna en Japp

DAGBOEK

18 April

 Weer een week voorbij, en wat hebben we veel te vertellen. Na een week of 2 naast elkaar gezeten te hebben in aparte rennetjes zijn de pups van Sunna en Lea genoeg aan elkaar gewend om de hekjes definitief weg te halen. De pups zitten nu de hele dag en nacht met elkaar in dezelfde ren, en dat gaat erg goed. Ze spelen met elkaar, slapen op een grote hoop, en hebben het erg gezellig. Waar de pups van Lea eerst nog een beetje ondergesneeuwd werden door de grotere pups van Sunna, gaat het nu erg gelijk op. De pups van Lea zijn nog steeds iets kleiner maar staan prima hun mannetje.
Naast dat het gezellig is om alles bij elkaar te hebben, is het ook een stuk praktischer. De pups hebben meer ruimte, kunnen beter schoongemaakt worden en kunnen samen naar buiten toe.
De vaste puppycam kijkers zullen het al gezien hebben, de pups zijn sinds deze week regelmatig buiten te vinden. Nu het weer wat beter wordt hebben we zo veel mogelijk de deur open staan, zodat de pups lekker buiten kunnen spelen. En daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt, er wordt volop gerend, gespeeld en ontdekt. De eerste gaten onder het hek zijn al gegraven, en er is kennis gemaakt met de kippen.
Het kennismaken met buiten is ook een volgende stap in de zindelijkheidstraining. De pups zien hun ren binnen als hun nest, en zullen dit liever niet bevuilen. Als ze de mogelijkheid hebben om naar buiten te gaan om hun behoefte doen, dan zullen ze hier steeds vaker voor kiezen. Al na de eerste dag buiten stonden er 's avonds pups bij de deur te vragen of de deur weer open mocht. Zodra deze dan weer even open ging werd er braaf een plasje buiten gedaan. Erg leuk om te zien dat ze het al zo snel oppakken
Afgelopen maandag is de raad van beheer langs geweest voor DNA afname en het zetten van de chip. Alle pups hebben een chip in hun nek gekregen waarmee ze geïdentificeerd kunnen worden. Tot nu toe konden we ze nog goed uit elkaar halen door de gekleurde bandjes. Nu er steeds ruwer gespeeld wordt wil er weleens een bandje loslaten, dus dan is het mooi dat we de chips uit kunnen lezen. De raad van beheer gaat nu aan de slag met het registreren van de hondjes, en over een aantal weken zullen wij de stambomen binnen krijgen.
We hebben inmiddels ook van de FRC te horen gekregen wanneer de puppytesten plaats gaan vinden. Dit zal voor de pups van Sunna op 26 april zijn, en voor de pups van Lea op 1 mei. Op deze data doen we dan ook geen visites.

 

10 april


Bijna 5 weken al weer, hoog tijd voor een update. Alle pups ontwikkelen zich nog steeds naar verwachting. Het is goed te merken dat ze vanaf dag 1 veel in de hand zijn geweest, want nu ze wat groter worden trekken ze heel veel naar mensen toe. Zodra je bij ze in de ren gaat zitten komen er altijd wel een paar aangerend om met je te knuffelen. Sommige pups klimmen op schoot en geven likjes, sommige willen stoeien, en anderen hebben het op je kleding gemunt. Erg leuk dat ze zo sociaal zijn. 

Ook met de knuffeltjes in de ren wordt steeds meer gespeeld. Er zijn al regelmatig pups te zien die enthousiast met een speeltje rondlopen, en wanneer je iets gooit dan gaan ze er soms zelfs al achteraan. Ook vinden ze het leuk om met de activiteitenmat te spelen. Alle geluidjes en rammeltjes zijn reuze interessant.

Wat ook heel interessant is, zijn de neefjes en nichtjes uit het nest van Lea. Deze pups zitten sinds een tijdje in een aangrenzende ren. Langzaam maar zeker zijn ze door de spijlen van de ren heen kennis met elkaar aan het maken. Deze week hebben we voor het eerst een hekje tussen de twee groepen weggehaald. Erg leuk om de twee nesten door elkaar te zien lopen. Sunna's pups zijn nog steeds wel een stukje groter en zijn soms nog een beetje ruw, maar het is wel gezellig zo met zijn allen bij elkaar.

Verder hebben de pups deze week voor het eerst buiten mogen kijken. Het buitenrennetje is nog niet helemaal klaar, maar het was zulk lekker weer dat het het toch even geprobeerd hebben. Erg leuk om de pups buiten te zien verkennen. In het begin is het nog een beetje spannend, maar langzaam maar zeker gingen ze op pad om de tuin te verkennen.

2 April

De pups zijn inmiddels al weer drie en een halve week oud, tijd voor een update. Sinds de laatste update is er veel veranderd. De voorste schotten van de puppykist zijn weggehaald, zodat de pups de ren kunnen gaan verkennen. De eerste dagen ging dat nog voorzichtig, maar inmiddels gaan de pups de hele ren door. Het lopen gaat steeds beter, en er worden zelfs al pogingen gedaan om te rennen.

Ook weten de pups elkaar steeds beter te vinden, er wordt volop gespeeld en gestoeid. Er zijn al echte grommetjes te horen en de staartjes moeten het af en toe ontgelden. 

Nu de pups steeds meer van hun omgeving meekrijgen, laten ze bovendien steeds vaker van zich horen. Regelmatig staat er een pup bij het poortje van de ren te blaffen om Sunna te roepen

Omdat de pups continu in ontwikkeling zijn, verandert ook de voeding. Naast dat ze drinken bij Sunna krijgen de pups nu ook een aantal keer per dag een portie geweekte puppybrokken. Deze brokken weken we tot ze tot pap vermalen kunnen worden en serveren we dan in een grote schaal waar ze met zijn allen omheen kunnen staan. De oplettende puppycam-kijker heeft het misschien al gezien. Dit gaat erg goed, de pups vinden het interessant en lekker en eten er goed van. Echt schoon houden ze het alleen niet, wat weer mooie plaatjes oplevert.


26 maart


23 maart

Een kleine maar niet onbelangrijke toevoeging op het bericht van gisteren: de oplettende puppycam-kijker heeft vast wel gemerkt dat er in de kist van Sunna sinds een paar dagen witte matjes liggen. Dit zijn absorberende puppypads waarmee wij in eerste stap richting zindelijkheid zetten. Het idee is dat de pups hun behoefte liever niet op hun deken doen, en zullen proberen om het op de puppypads te doen. We zien nu al dat de pups proberen om richting de pads te gaan als ze hoge nood hebben. Het lukt nog lang niet altijd, maar het begin is gemaakt.

En nog een leuke toevoeging: de pups van Sunna hebben sinds gisteren echte puppybandjes aan. Als de pups net geboren zijn dan zijn ze nog te klein om echte halsbandjes te dragen. Om ze te kunnen herkennen geven wij ze gekleurde evenementbandjes aan die op elke gewenste maat vastgeplakt kunnen worden. De pups van Sunna zijn inmiddels groot genoeg voor echte bandjes, wat worden ze toch groot.

22 maartHet is alweer een week geleden sinds de vorige update, hoog tijd voor een nieuwe. De pups zijn vandaag twee weken oud, en ze blijven maar groeien. Het is altijd even afwachten hoe betrokken een moeder hond is, maar Sunna doet het geweldig. Alle pupjes zijn rond en gezond :).

Sinds de vorige update zijn bij alle pups de ogen open gegaan. Het blijft lastig om dit goed op de foto te krijgen, maar we hebben toch een poging gedaan. 

Door de open oogjes wordt het voor de pups steeds makkelijker om contact te maken met de wereld. Ze beginnen al voorzichtig te spelen met elkaar en met hun speelgoed en zijn steeds rustiger in de hand. De kinderen maken hier dankbaar gebruik van en knuffelen elke dag met ze. Erg leuk, en goed voor de socialisatie.

Ook beginnen ze al voorzichtig met lopen. De afgelopen week werd er nog voornamelijk door de kist heen getijgerd, maar nu worden er al dappere pogingen gedaan om op 4 pootjes te staan. Een beetje instabiel nog, maar het begin is er.15 maart

Het is al weer even geleden dat we hier een nestje pups hadden, en een van de dingen waar we ons elke keer weer over verbazen is hoe snel de pups groeien. In het nest van Sunna zijn de eerste pups de kilo al gepasseerd. Je merkt erg goed dat ze elke dag sterker en zelfstandiger  worden. Het zal niet lang meer duren voor de oortjes en oogjes open gaan, en als het eenmaal zover is dan is het twee keer met je ogen knipperen en ze zijn weer uitgevlogen. Tot het zover is genieten we dan ook heel erg van ze. De aandacht moet sinds gisteren wel wat verdeeld worden, maar gelukkig hebben we genoeg liefde te geven. 

De vaste kijkers van de puppycam zien regelmatig Isabenthe, Florinthe en Sverre voorbij komen. Zij kruipen elke dag een paar keer in de kist om de pups te knuffelen. Je merkt al heel goed aan de pups van Sunna dat ze steeds relaxter worden in de hand, wat erg fijn is.

Met sunna zelf gaat het trouwens ook prima. Het lukt haar goed om alle pups zelf te voeden, ze is goed in conditie en eet haar brokjes netjes op.

Hoewel ze nog steeds vaak in de kist te vinden is om te voeden, vindt ze het ook fijn om af en toe even bij de pups weg te zijn. Even geen gepiep aan haar hoofd en lekker in de tuin struinen. Of gewoon op wacht zitten in de opening van de puppyren, indringers komen er zomaar niet in :).

14 maart

  • pups sunna week 1 (4)
  • pups sunna week 1 (5)
  • pups sunna week 1 (6)
  • pups sunna week 1 (1)
  • pups sunna week 1 (2)
  • pups sunna week 1 (3)

Op de dag dat het nestje van haar zusje geboren is, zijn de pups van Sunna al weer bijna een week oud. En wat een verschil is het als je ze naast hun nieuwe neefjes en nichtjes ziet, ze groeien erg goed. Ze beginnen al pogingen te doen om op hun pootjes te staan en bewegen steeds sneller door de kist heen. wat zijn we blij en trots dat ze het zo goed doen!

13 maart

Wat groeien de pups hard en wat doet Sunna het goed! Vandaag was het warm buiten en dat zorgde er voor dat de temperatuur binnen ook op liep en konden we zelfs de warmtestraler uit zetten. Er stonden wat kleine klusjes in de tuin op de planning, zoals een start maken met de puppyren. Sunna heeft lekker een paar uur buiten rondgestruind waar ze zichtbaar van genoot. Af en toe even naar binnen om de pups te verzorgen en voeden en dan weer snel naar buiten het zonnetje in. Ze is weer haar eigen blije zelf en heeft haar oude streken weer opgepakt, zoals het stelen van de kippeneieren die overal verstopt liggen buiten. Ook doet ze weer mee in het spel met Guusje. Zo lief om de 2 halfzusjes met elkaar te zien spelen.

12 maart

Vandaag hebben Víla, Guusje en Lea kennis mogen maken met de pups. Sunna vindt het allemaal prima. Víla is helemaal verliefd en wil graag helpen met het verzorgen. Guusje vindt het erg spannend en is heel nieuwsgierig naar het kleine zwarte spul. Lea had wel interesse, een paar seconden en hield het toen voor gezien. Heel benieuwd hoe ze haar eigen pupjes zal vinden. Nog een paar dagen geduld...

10 maart


De pupjes zijn al weer 2 dagen oud, en wat doen ze het goed zeg. Het zijn hele tevreden kleine dikkertjes. Ze eten allemaal prima en dat is terug te zien in de gewichten. Alle pups zijn al flink gegroeid en de meeste zijn de 500 gram al gepasseerd 

Sunna blijkt een geboren moeder. Ze is heel rustig en relaxed en brengt dat ook over op de pups. Ze houdt de pups goed schoon en als er eentje verdwaald is in de kist dan schiet ze gelijk te hulp. 

Omdat alles zo goed gaat is het bed van Danielle inmiddels verplaatst richting de kist van Lea. Hopelijk gaat alles daar over een paar daagjes net zo goed.

9 maart

Sunna had nog veel slaap in te halen van de afgelopen dagen. Het is hard werken zo'n lange bevalling. Inmiddels is ze al erg handig met de kleintjes en groeien ze als kool. Reutje blauw had gisteren een wat moeilijke start en dat zagen we vandaag ook terug in zijn gewicht doordat hij als enige een klein beetje afgevallen was. Met wat extra aanleggen zat hij rond de middag alweer bijna terug op zijn geboortegewicht. Het zijn rustige en tevreden pups. 

Vanmorgen wilden Lea, VÍla en Guusje ook graag een kijkje komen nemen bij de pups. Vol van nieuwsgierigheid kijken ze van achter een hekje naar het slapende mandje vol geluk. 

8 maart

Deze ochtend is om 4.15 uur het eerste pupje geboren. Het is een teefje van 428 gram en heeft een roze bandje om gekregen. Sunna deed het fantastisch en was gelijk helemaal vertrouwd met het kleine meisje. Om 5.40 uur is het 2e pupje geboren, ook een meisje. Ze woog 380 gram en heeft het paarse bandje aan gekregen. En toen kwam reutje blauw. Om 6.05 uur geboren en hij woog 398 gram. Om 6.45 uur volgde weer een teefje. Ze heeft het gele bandje gekregen, woog 368 gram. Snel daarna, om 7.15 uur volgde reutje groen. Hij woog 430 gram.

Voor Sunna werd het tijd voor een rust moment en tegelijk mochten ook de kinderen even komen kijken en een puppy knuffelen. Om 9.47 werd het 6e pupje geboren. Teefje oranje en ze woog 442 gram. Na een lange pauze werd om 13.05 uur reutje bruin geboren. Een flinke jongen van maar liefst 508 gram. Ruim een uur later, om 14.15 uur, werd een teefje geboren. Zij heeft een rood bandje gekregen en woog 440 gram. Na een power nap, werd om 16.50 uur reutje grijs geboren. Hij woog 488 gram. Sunna is daarna in een hele diepe slaap gevallen en hebben we de pups onder een dekentje gelegd zodat ze lekker warm blijven. Het zou kunnen dat er nog een pup verwacht wordt later op de avond, maar we willen Sunna nu niet storen om haar buik te voelen. Ze heeft haar slaap nodig. We zijn zo ontzettend trots op haar! 9 prachtige, sterke pups heeft ze in 13 uur geboren laten worden. Power girl! 

Ook heel erg leuk om alle berichtjes te lezen van iedereen die de geboorte van het grijze reutje hebben gezien. Dank daarvoor! De webcam is pas laat tijdens de bevalling aan gegaan omdat het op sommige moment toch even spannend was. Na de geboorte van het blauwe teefje is de webcam aangegaan en heeft iedereen Sunna en haar pups kunnen volgen. 

7 maart

vanmorgen 4 uur ging de Sunna-wekker. Ze stond naast mijn bed om te vertellen dat ze wel een beetje steun kon gebruiken. Tot 7 uur heeft ze dan ook gezellig naast mij gelegen. Ze heeft zich haar ontbijtje nog goed laten smaken en daarna merkte ik dat ze wat onrustig was. Ze wilde wat meer naar buiten en kon niet echt meer een lekkere lighouding vinden. Rond 14.45 uur was er slijm te zien, teken dat de bevalling op gang is gekomen. Niet veel later, rond 16 uur, zakte haar temperatuur fors naar 36,4 graden. Meestal zou dat betekenen dat de eerste pup binnen 24 uur geboren zou moeten zijn. 
We wachten rustig af. Sunna voelt zich comfortabel in haar puppymand en we weten ook dat, zodra straks de kinderen naar bed zijn, de bevalling niet lang meer op zich laat wachten. Wanneer mogelijk zullen er updates op de website geplaatst worden.

6 maart

Sunna heeft een druk weekend achter de rug. Er zijn veel nieuwe puppybaasjes langs geweest die Sunna en Lea graag even in het echt wilden zien. Het was leuk, maar Sunna begint het wel steeds zwaarder te krijgen. Ze puft en steunt met haar dikke buik. Als het goed is zouden de pups nu binnen een paar daagjes moeten komen.

Ook heeft Sunna een trimbeurt gekregen. Haar haren waren behoorlijk lang, wat niet zo praktisch is tijdens de bevaling. De lange haren bij haar billen , poten en buik zijn nu een stuk korter, en zijn haar oortjes een beetje bijgepunt.

3 maart

Vandaag was een drukke dag met bezoekjes van veel nieuwe puppybaasjes. Het is erg gezellig om iedereen te ontmoeten. Aan het eind van de dag is Sunna ook echt moe. Ze eet goed en de pups groeien gestaag door. Haar buik is echt heel erg rond. Ook kan je de pups al goed zien en voelen bewegen.

2 maart

Sunna heeft haar plekje helemaal gevonden. In de nacht staat mijn bed naast haar puppymand en ligt Sunna heerlijk in haar puppymand te slapen. De nachten zijn tot nu toe heel erg rustig. 

1 maart

We hebben een rustige nacht gehad. Sunna heeft lekker in haar puppymand geslapen en heeft mij een paar keer wakker gemaakt toen ze even een plas wilde gaan doen. Vandaag is ook Lea naar Uppel gekomen. Sunna heeft haar kamertje al echt geclaimd, dus toen Lea een kijkje wilde nemen heeft Sunna vertelt dat ze dat liever niet wilde. Na elkaar eerst wat ontlopen, liggen nu beide dames gezellig bij elkaar. Sunna is wel wat ronder dan Lea maar het verschil is zeker niet groot. We zijn zo benieuwd naar haar pupjes. Nog een weekje geduld.

28 februari

Sunna heeft de eerste nacht alleen beneden geslapen en dat voelde niet fijn. Dus vandaag het bed naar beneden gehaald en vanavond ga ik samen met Sunna in haar kamertje slapen. Ze vindt haar brokjes niet meer zo lekker, dus ze krijgt lekkere zakjes gestoomd vlees en daar smult ze van. We gaan haar lekker verwennen!

27 februari

Vanavond hebben we Sunna opgehaald en heeft ze haar intrek genomen in haar puppykamer. Een hele speciale kamer omdat Sunna en Lea ook in deze ruimte geboren zijn. Sunna heeft al een behoorlijk dik buikje en je kan de pups al goed zien en voelen bewegen. Nog maar 1,5 week voordat de pups worden verwacht.

22 februari

Wat gaat het snel! Nog ongeveer 2 weken en dan worden de pupjes al verwacht. Sunna komt maandag naar ons en natuurlijk moet de puppykamer dan klaar zijn zodat ze gelijk haar koffertje uit kan pakken.

8 februari

Vandaag was de echo, wat een spannend moment was dat. Aangekomen bij Hilde, kwam Sunna mij tegemoet en waren de haren in de flanken duidelijk zichtbaar naar buiten gekruld. Voor mij altijd het meest duidelijke signaal dat er wel eens pups verwacht zouden kunnen worden. Bij de eerste aanraking van het echoapparaat met Sunna's buik, zagen we direct overal ballonnetjes met kleine pupjes er in. Wat een prachtig plaatje! We kijken er met zoveel gezinnen en families naar uit. De dierenarts gaf een schatting van ongeveer 8 tot 10 pupjes gezien te hebben. Zeker weten doen we het pas als ze allemaal geboren zijn. 
De pups van Sunna en Japp worden verwacht tussen 8 en 12 maart. 

6 februari

Nog 2 dagen geduld en dan gaat Sunna mee naar de dierenarts voor een echo. Super spannend en wat kijkt iedereen er naar uit. Zodra er nieuws is, zullen we dit op de website plaatsen. 

21 januari

Vandaag kregen we een berichtje dat Sunna zich af en toe even afzondert en op een plekje in de kamer gaat zitten waar ze normaal nooit zit. Het liefst zit ze op de bank tussen de kinderen maar nu verkoos ze af en toe het plekje in de kamer boven de knuffels op de bank. Zou het... ? 

11 januari

Sunna werd er gemist door haar gastfamilie, dus woensdagmiddag hebben we haar thuis gebracht en wordt ze weer heerlijk geknuffeld en vertroeteld door Hilde en de kinderen. Over 4 weekjes zullen we samen met de gastfamilie een echo laten maken om te zien of de dates succesvol zijn geweest. 

10 januari

Tijd voor de reis terug naar Nederland. Wat hebben de meisjes zich vermaakt tijdens het avontuur en wat een prachtig land is Zweden! Thuis aangekomen heeft Sunna nog een progesterontest gehad om te kijken of de waarde voldoende was gestegen. Met 13,6 niet heel erg hoog, maar we nemen de gok en gaan duimen voor een mandje vol met kleine Sunna-tjes en Japp-jes.

9 januari

Vandaag was weer een reisdag. Sunna had haar date inmiddels gehad en voor Lea zouden we de terugreis over Denemarken rijden. Helaas bleek Lea nog niet zover. Omdat het heel wat uurtjes in de auto zijn, hebben we de nacht wel doorgebracht in een huisje in Denemarken. 

8 januari

Vandaag zijn we een grote ronde gaan lopen, langs een prachtig bevroren meer. De De twee zusjes hadden het heerlijk naar hun zin in de langzaam smeltende sneeuw. Na een heerlijk middagslaapje hebben Sunna en Japp nog een date gehad. Inmiddels wist Japp tijdens de route naar het hotel al dat Sunna op hem stond te wachten. Aangekomen bij de kamer hadden de tortelduifjes alleen nog maar oog voor elkaar en volgde een dekking. Na iets meer dan een half uur namen ze pas afstand van elkaar. Na afloop hebben we nog gezellig nagekletst met Ulla (eigenaresse van Japp) met een Belgisch biertje en een Zweedse versnapering. Dank je wel Ulla, we hebben van het avontuur in Zweden genoten en zijn je heel dankbaar dat je Japp beschikbaar wilde stellen voor Sunna. We gaan duimen voor gezonde, lieve en knappe mini-Japps en mini-Sunnas.

7 januari

De kennismaking tussen Sunna en Japp ging heel gemoedelijk. Ze hebben fijn kunnen spelen met elkaar in de mooie besneeuwde bossen in Fagersta, Zweden. Zowel Japp als Sunna hebben nog geen ervaring, dus hebben ze alle tijd gekregen om elkaar te leren kennen. Na een dekking in de sneeuw en we met zijn allen stonden te verkleumen, hebben we bedacht om de volgende dekking in de hotelkamer plaats te laten vinden. Een stuk comfortabeler voor ons allemaal.

6 januari

Op donderdag zijn we met de veerboot van Duitsland naar Zweden vertrokken om op vrijdagochtend op Zweedse bodem uit te stappen. Na eerst een stukje door de regen te hebben gereden, veranderde het al snel in sneeuw en reden we in een prachtig mooi wit landschap.

5 januari

De reis naar Zweden gaat beginnen

3 januari

Sunna is naar Uppel gekomen en progesteronwaarde is gemeten op 3,4 ng/mL

25 december

Sunna is loops geworden


OUDERS
Sunna is een energiek en vrolijk meisje die het heerlijk vindt om samen dingen te ondernemen. Ze heeft de gezondheidsonderzoeken voor de Flatcoated ondergaan. Haar moeder Sasha en haar vader Vinter hebben ook alle gezondheidsonderzoeken ondergaan. Ze hebben beide een gezonde afstamming met een lage inteelt-coëfficiënt. Beide met veel passie voor werk en hele goede showresultaten. 

Japp is een enthousiaste maar vooral enorm lieve leverkleurige reu. Hij werkt enorm graag. Hij heeft veel ervaring in de praktijkjacht en jachttraining. Japp heeft nog niet eerder gedekt. Zijn beide ouders hebben een gezonde afstamming en hebben veel ervaring in de (praktijk)jacht(training). 
Gezondheidsresultaten Japp: HD-A, ED-vrij, PRA/CAT/Gonio-vrij

We verwachten uit Sunna en Japp gezonde gezinshonden met een fijn karakter, ruime aanleg voor de (jacht)sport en een sterk exterieur. We hopen dat Japp de pupjes zijn elegante koppie mee gaat geven.


STAMBOOM


FOTO'S